Internarea în spitalizare continuă/de zi programată
Internarea în regim de spitalizare continuă programată se face în baza programării, a biletului de internare eliberat de medicul de familie, medicul specialist din ambulatoriu sau în baza scrisorii medicale eliberate de medicul specialist din ambulatoriul integrat spitalului.
Internarea în spitalizare continuă/de zi programată a pacienților se va realiza la nivelul secțiilor Spitalului Judetean de Urgenta Dr Tr Severin cu respectarea prevederilor incidente din subcapitolul ”Modul de utilizarea paturilor, în funcție de nevoile imediate, ținând cont de compatibilitățile patologiilor” din R.I.
Criteriile de prioritate pentru accesul la serviciile oferite în cazul pacienților cronici, ce nu constituie urgențe medicale sunt:
- Starea clinică a pacientului.
- Distanța dintre locuință și spital.
Pacientul trebuie să prezinte la internare personalului din cadrul biroului internări din S.S.E.M. al Spitalului Judetean de Urgenta Dr Tr Severin următoarele documente:
- Bilet de internare, semnat si parafat de medicul care a decis internarea;
Biletul de internare este un formular cu regim special, unic pe țară, care se întocmește în două exemplare și are o valabilitate de maximum 30/60/90 de zile calendaristice de la data emiterii. Un exemplar rămâne la medicul care a emis trimiterea și un exemplar este înmânat asiguratului, care îl depune la furnizorul de servicii medicale.
- Cardul de sănătate pentru semnarea electronica a FOCG/FSZ sau adeverință de înlocuire a cardului. În asistența medicală spitalicească utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate se face, astfel:
- a) pentru serviciile medicale spitalicești în regim de spitalizare continuă utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate se face la internarea și externarea din spital, cu excepția următoarelor situații:
- la internare în spital dacă criteriul la internare este urgență medico-chirurgicală;
- la externare din spital pentru cazurile transferate la un alt spital şi la internare ca şi caz transferat;
- la externare pentru situațiile în care s-a înregistrat decesul asiguratului;
- la internare și la externare pentru pacienții din secțiile de psihiatrie, internați prin procedură de internare nevoluntară – consemnată în FOCG la motivele internării.
- b) pentru serviciile medicale spitalicești în regim de spitalizare de zi prezentarea cardului național de asigurări sociale de sănătate se face la fiecare vizită, cu excepția situațiilor în care criteriul de internare este urgență medico-chirurgicală pentru serviciile acordate în structurile de urgență (camera de gardă/UPU/CPU) care nu sunt finanțate de Ministerul Sănătății/ministerele şi instituțiile cu rețea sanitară proprie.
- Documente de identitate;
- Documente care să ateste calitatea de asigurat (cupon de pensie, nu mai vechi de 1 luna, copie carnet de șomaj sau adeverința de șomaj, chitanța de plata a CASS pe 3 luni);
- Adeverință de salariat în care se precizează, obligatoriu, numărul de zile absente de la program din motive medicale în ultimele 12/24 luni.
De asemenea spitalul încasează de la asigurați suma corespunzătoare coplății. Valoare coplății este stabilită de comitetul director în conformitate cu reglementările incidente în vigoare. Categoriile de persoane și situațiile în care acestea sunt scutite de la coplată și beneficiază de asigurare, fără plata contribuției sunt prevăzute de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare.
După întocmirea FOCG/FSZ de către personalul biroului internări din cadrul S.S.E.M. al Spitalului Judetean de Urgenta Dr Tr Severin, pacientul se deplasează la garderoba spitalului, unde se echipează în ținuta obligatorie de spital, după care este preluat de persoana desemnată din cadrul fiecărei secții/compartiment pe care se internează și este predat asistentei șefe/asistentei de tură împreuna cu FOCG/FSZ.
CRITERII DE EXTERNARE:
- Avizul medicului curant și al șefului de secție
- Consemnarea în documentele medicale, cu asumare prin semnătură de către pacient/aparținător/reprezentant legal, în situația externării la cerere
- Achitarea de către pacient a obligațiilor către spital (dacă este cazul): coplată, cazare, servicii medicale.
- Pacientul poate părăsi spitalul după ora 09:00, în cazul externării programate și anunțate cu 24 de ore înainte, sau după ora 14:00 în cazul externării neprogramate.
- Dacă pacientul/aparținătorii/reprezentatul legal solicită externare de urgență, fără a se putea îndeplini procesul complet de încheiere a documentelor, acesta va consemna în FOCG/FSZ cu asumare prin semnătură (refuzul de a semna se consemnează de către medicul curant/medicul de gardă) acestă cerere și va primi documentele medicale în stadiul în care se află în acel moment.
- Efectele pacientului (spălate în prealabil) se eliberează de la magazia spitalului în baza biletului de externare și a bonului de haine.