REGULI DE IGIENA A MAINILOR
IGIENA MAINILOR reprezinta cea mai simpla modalitate prin care putem evita imbolnavirea si transmiterea microbilor catre alte persoane. Spalatul pe maini intr-un mod adecvat ne ajuta sa tinem la distanta germenii si microorganismele din jurul nostru, mai ales ca foarte multe afectiuni sunt raspandite prin atingere.
Zilnic, toti oamenii aduna o multime de microbi de pe suprafetele si obiectele cu care intra in contact, iar regulile de igiena de baza ne indica faptul ca doar spalarea corecta a mainilor contribuie la limitarea raspandirii virusurilor, bacteriilor si a altor agenti patogeni. Afla mai departe de ce spalatul si dezinfectarea mainilor te ajuta sa ramai sanatos si cum poti face asta intr-o maniera corespunzatoare.
De ce e important spalatul pe maini
Pentru a preveni bolile si raspandirea infectiilor catre alti oameni, orice persoana trebuie sa stie ca spalatul pe maini este esential pentru o igiena corecta. Afectiuni precum cele respiratorii, gastrice, de la nivelul pielii sau al ochilor, contactate frecvent prin atingerea ochilor, a nasului sau a gurii cu mainile murdare, pot afecta atat persoanele care au un sistem imunitar scazut cat si pe cele sanatoase. In cazul bebelusilor si copiilor mici, astfel de boli pot fi chiar fatale, de aceea este extrem de importanta igiena mainilor si igiena corporala a adultilor atunci cand interactioneaza cu ei.
De pilda, o sursa importanta de germeni ca E.coli, norovirus ori Salmonella o reprezinta materiile fecale, microbi ce pot ajunge pe maini dupa ce oamenii folosesc toaleta sau schimba scutecul unui copil, dar si dupa manipularea carnurilor crude. Îngrijorător este faptul ca doar 19% dintre oameni se spala pe maini dupa folosirea toaletei, conform estimarilor globale.
De asemenea, bacteriile ajung in organism usor si daca un obiect are microbi pe el deoarece a fost atins de cineva cu mainile murdare ori daca o persoana a tusit sau a stranutat in apropiere.
Este bine de stiut ca spalarea mainilor cu apa si sapun indeparteaza microbii cu care putem intra in contact prin intermediul hainelor, obiectelor si suprafetelor sau al alimentelor si bauturilor pe care le consumam.
Spalarea corecta a mainilor poate preveni aproape 30% dintre bolile gastrice si 20% dintre infectiile respiratorii precum racelile. In acelasi timp, respectarea regulilor de igiena a mainilor contribuie la diminuarea excesului de antibiotice. Spalatul mainilor poate impiedica oamenii sa se imbolnaveasca din cauza germenilor care sunt deja rezistenti la antibiotice si care pot fi dificil de tratat.
Spalarea corecta a mainilor – Reguli de igiena
Mainile curate inseamna sanatate, iar acest lucru trebuie sa-l stie toata lumea, inclusiv cei mici.
Datele UNICEF arată că, anual, peste un milion de copii sub varsta de 5 ani mor din cauza bolilor diareice si a pneumoniei. Igiena mainilor ar putea sa protejeze 1 din 3 copii care se imbolnavesc de diaree si 1 din 5 care sufera de infectii respiratorii precum pneumonia. Regulile de igiena a mainilor nu sunt deloc complicate, insa contribuie activ la limitarea raspandirii agentilor patogeni.
Cand te speli pe maini
Pe parcursul zilei, fiecare dintre noi intram in contact cu nenumarate lucruri. Cu toate ca este imposibil sa ne pastram mainile in permanenta fara nici un fel de microbi, spalatul pe maini in anumite momente cheie ne ajuta sa limitam expunerea la germeni si sa reducem riscul de a ne imbolnavi. Iata cand este recomandat sa ne spalam pe maini:
- Inainte si in timp ce pregatesti mancarea, dar si dupa finalizarea preparatelor;
- Inainte sa consmuni alimentele;
- Inainte si dupa ce bandajezi o rana sau ingrijesti o persoana bolnava;
- Inainte si dupa ce mergi la toaleta;
- Inainte si dupa ce schimbi scutecele copiilor mici;
- Inainte sa iti pui sau sa iti scoti lentilele de contact;
- Dupa ce iti sufli nasul, tusesti sau stranuti;
- Dupa ce atingi un animal, il hranesti sau cureti dupa el;
- Dupa ce te ocupi de gunoiul menajer;
- Dupa manipularea carnurilor crude;
- Oricand observi ca mainile tale sunt vizibil murdare.
Cum te speli pe maini
Spalarea corecta a mainilor presupune parcurgerea unor pasi esentiali pentru o igiena adecvata. Ca sa te asiguri ca respecti regulile de igiena si elimini germenii nocivi:
- Umezeste mainile cu apa curata, calda sau rece.
- Aplica sapunul in causul palmei deoarece folosirea acestuia conduce la o mai mare eficienta decat utilizarea apei simple.
- Freaca mainile cu sapun timp de cel putin 20 de secunde, cu o miscare circulara, insista pe dosul palmelor, incheieturi, degete si sub unghii.
- Clateste mainile cu apa curata pana indepartezi tot sapunul.
- Usuca-ti mainile folosind un prosop curat sau aer cald pentru ca germenii pot fi transmisi mult mai usor prin intermediul mainilor ude.
Cu ce te speli pe maini
Studiile au demonstrat ca este indicat sa folosim si sapun pentru spalarea corecta a mainilor, deoarece in acest fel tindem sa frecam mainile mai mult si sa indepartam germenii. Desi multi ar putea crede ca doar produsele antibacteriene elimina bacteriile si agentii patogeni, in realitate orice tip de sapun este util pentru igiena mainilor.
In cazul in care spalatul pe maini cu apa si sapun nu este posibil, cea mai buna modalitate de a indeparta o mare parte din germeni este sa utilizam un dezinfectant pe baza de alcool. Ia in considerare faptul ca, atunci cand nu ai acces la apa, e important sa folosesti un dezinfectant care sa contina cel putin 60% alcool.
Solutiile antibacteriene pot fi considerate o solutie de moment pentru ca reduc foarte rapid numarul bacteriilor, insa retine ca astfel de lotiuni pentru maini nu elimina intotdeauna toate tipurile de germeni.
Cand si cum folosesti dezinfectantul pentru maini
Igiena mainilor presupune spalarea cu apa si sapun si folosirea dezinfectantilor atunci cand este necesara diminuarea rapida a microbilor. In anumite situatii, cum ar fi lupta cu noul coronavirus, dezinfectantul este extrem de util, dar numai daca are o concentratie de 60-95% alcool.
Pentru a utiliza corect dezinfectantul, aplica produsul in palma si freaca mainile foarte bine pana cand acestea sunt uscate. Ia in considerare faptul ca nu este necesar sa te stergi sau sa te speli pe maini imediat dupa aplicarea dezinfectantului, ci trebuie sa astepti ca substanta folosita sa se usuce.
Exista si cazuri cand dezinfectarea mainilor nu este de ajuns pentru a elimina toate tipurile de germeni si a avea mainile curate. De pilda, spalarea corecta a mainilor cu apa si sapun este mult mai eficienta decat dezinfectantul in cazul unor germeni precum norovirus, clostridium difficile sau cryptosporidium, pentru ca unii oameni s-ar putea sa nu foloseasca destul de multa substanta pentru o igienizare adecvata. Totodata, nu este utila dezinfectarea mainilor nici atunci cand acestea sunt foarte murdare si pline de grasime. Mai mult, s-ar putea ca dezinfectantii sa nu fie suficient de puternici nici pentru a elimina anumite substante chimice, cum ar fi metalele grele sau pesticidele.
Indiferent de situatie, igiena mainilor este necesara pentru a tine la distanta bolile. Spalarea corecta a mainilor implica apa si sapun si frecarea lor pentru 20 de secunde, iar dezinfectarea mainilor este o alternativa acceptabila doar in anumite situatii. Tine cont de faptul ca spalatul pe maini este cea mai sigura modalitate de prevenire a imbolnavirii si ca deprinderea acestui obicei are un rol esential in protejarea sanatatii tale si a celor din jur.
Descarca – Spalatul_pe_maini_o_necesitate